پروفیل در و پنجره چیست؟
در و پنجرههای امروزی مسیری طولانی را طی کردهاند تا به شکل فعلی مورد استفاده قرار بگیرند، در قرن ۱۶ برای تولید پروفیل در و پنجره از سرب استفاده میکردند، بعد از آن در بریتانیا چارچوبهای چوبی به دلیل زیبایی ظاهری از محبوبیت فراوانی برخوردار شدند. در سال ۱۸۵۵ با اختراع فولاد مدرن، این ماده مورد توجه ساختمانسازان برای تولید پروفیل پنجره قرار گرفت و به مرور زمان استفاده از آلومینیوم به دلیل اینکه علاوه بر داشتن ساختارهایی سبک، قدرت بالایی داشتند، رونق پیدا کرد. امروزه هم پروفیل در و پنجره یو پی وی سی و pvc به خاطر داشتن ویژگی های منحصر به فرد، طرفداران زیادی پیدا کرده است.
انواع پروفیل های در و پنجره از نظر جنس
در ساخت و تولید پروفیل در و پنجره از مواد و متریالهای مختلفی میتوان استفاده کرد. در ادامه به معرفی پنج ماده اصلی که در ساخت پروفیل پنجره بهکار میروند و اینکه برای داشتن پنجره دوجداره با کیفیت کدام نوع پروفیل مناسبتر است میپردازیم.
پروفیل در و پنجره فولادی
از آنجا که زیرساخت همهی صنایع را فولاد تشکیل میدهد پروفیلهای فولادی از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. پروفیلهای فولادی از لحاظ باز و بسته بودن محیط سطح مقطع، به دو دسته پروفیل باز و بسته تقسیم می شوند. برای مثال میلگرد، تیرآهن، نبشی، ناودانی، چهارپلو و سپری جزء پروفیلهای باز هستند و لوله، قوطی و بعضی از پروفیل های در و پنجره در دسته پروفیلهای بسته قرار می گیرند.
میتوان گفت پروفیلهای باز فولادی بیشتر در صنایع کاربرد دارند و پروفیل های در و پنجره بسته در ساخت و سازهای ساختمانی استفاده می شود.مهم است که بدانیم پروفیل های فولادی به دو روش نورد گرم و نورد سرد ساخته می شوند.
پروفیل upvc
مواد اصلی pvc را نفت خام و نمک طعام تشکیل میدهند، از نفت خام، اتیلن و از نمک، کلر به دست می آید. از طریق پلیمریزاسیون کلر، اتیلن و وینیل کلرید با هم ترکیب شده و pvc به دست میآید که مادهای پلاستیکی و قابل ارتجاع است.
برای ساخت پروفیل در و پنجره با افزودن موادی مانند ضربه گیرها، کاهش دهندههای سرعت اشتعال یا متعادل کنندههای گرما و … به pvc ماده ی جدیدی به دست می آید که هرچند خمیر مایهی آن همان پی وی سی است ولی خواص فیزیکی متفاوتی داشته و به آن ماده غیرپلاستیکی upvc گفته میشود. این ماده برای تولید پروفیل در و پنجره مناسب است.
استفاده از انواع پروفیل درب و پنجره upvc به دلیل استقامت فیزیکی، عایق بودن، قابل بازیافت بودن، پایداری در برابر شرایط جوی سخت به سرعت در کشورهای صنعتی گسترش پیدا کرد بطوریکه امروزه استفاده از پروفیل های در و پنجره upvc برای ساخت در و پنجره دوجداره upvc بیش از نیمی از سهم بازار را در کشورهای اروپایی دارا است.
پروفیل در و پنجره آلومینیوم
بسیاری از پروفیل های در و پنجره موجود در بازار، آلومینیومی هستند. این آلیاژ ارزانتر از پروفیلهای آهنی و گرانتر از پروفیلهای غیرفلزی است. از ویژگیهای این پروفیل میتوان به مستحکم بودن، انعطافپذیری بالا، هزینه کم برای نگهداری و قابل بازیافت بودن اشاره کرد.
قابل به ذکر است که این نوع از پروفیل در و پنجره گزینه مناسبی برای صرفهجویی در انرژی نبوده و درب و پنجره upvc از لحاظ صرفهجویی در انرژی کارایی بهتری دارند، به همین علت تعداد تولیدکنندگان پروفیل upvc در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است.
پروفیل در و پنجره کامپوزیت
کامپوزیت نوعی پلاستیک تقویت شده با الیاف شیشه است. از مزایای اصلی این مدل از پروفیل در و پنجره میتوان به مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی، برخورداری از وزن پائین تر نسبت به فولاد، سرعت بالای تولید به خاطر به کارگیری فناوری پالتروژن اشاره کرد.
البته باید به این نکته اشاره کرد که پروفیل در و پنجره کامپوزیت نسبت به دیگر انواع پروفیل پنجره دو جداره در شکل قالب و سطح مقطع تولیدی با محدودیت روبرو است.
پروفیل در و پنجره چوب
برای ساخت درب و پنجره و همچنین قرنیز میتوان از پروفیل های چوبی استفاده کرد. اما پروفیل در و پنجره چوبی در برابر پوسیدگی و حشرات مقاوم نیست. امروزه نوع جدیدی از پروفیل های در و پنجره چوبی به بازار عرضه شده که ترکیبی از الیاف چوب طبیعی، پلاستیک و ترموپلاستیکها هستند و به عنوان چوب پلاست شناخته میشوند.
از پروفیل در و پنجره چوبی برای ساخت کفپوش، دیوارپوش و نرده استفاده میشود. موادی مانند چوب پلاست از نظر شکل ظاهری شبیه به چوب هستند و از ظاهر زیبایی برخوردارند اما آنچه این ورقها را منحصر به فرد میکند این است که در عین حال که کاملا ضد آب، ضد حشره، و ضد مواد شیمیایی هستند معایب چوب، نظیر جذب رطوبت و پوسیدگی، وزن زیاد و عمر کوتاه را ندارند.